Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek

Molen van Frans  Cees Elzenga

Welkom in het Dal van de Mosbeek!

De Mosbeek stroomt door één van de mooiste gebieden van Nederland. Hier vind je glooiende heuvels, eeuwenoude watermolens en bijzondere dieren en planten. Heb je wel eens een Vliegend Hert gezien? Of wilde orchideeën? Ons bezoekerscentrum in dit prachtige stukje Twente is een prima uitvalsbasis voor wandelingen, fietstochten en andere activiteiten. Je bezoek meer dan waard! Het bezoekerscentrum bestaat uit meerdere gebouwen, waarin we je van harte welkom heten.

Infocentrum IJs & Es: parkeren, informatie en Vlinderpunt

In het Infocentrum IJs & Es kom je meer te weten over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit landschap. Geloof het of niet, maar op deze grond bevond zich miljoenen jaren geleden een reusachtige gletsjer, een droge woestijn, een tropische zee en dampende moerassen. Later hebben ook mensenhanden hun invloed gehad op het gebied. Kom het ontdekken in Infocentrum IJs & Es en maak kennis met de oorsprong van de Mosbeek!

 • Iedere dag (onbemand) geopend van 10.00 tot 18.00 uur
 • Parkeerplaats aanwezig
 • Startplek voor geleide wandelingen en excursies (zie: activiteitenoverzicht)
 • Gratis entree

Watermolen Frans: activiteiten en demonstraties

De Mosbeek heeft ons nog meer te vertellen; namelijk over watermolens en hun molenaars. Het waterrad van Watermolen Frans wordt al meer dan 300 jaar aangedreven door het water uit de beek. In Watermolen Frans zijn elke zondag vrijwilligers aanwezig om je welkom te heten en je de molen te laten zien. Zelf ook wel eens een velletje papier scheppen of een handje graan malen? Dat kan! Bovendien organiseren we hier regelmatig leuke activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Bezoek bijvoorbeeld onze oogstdag, kom met de kinderen uilenballen uitpluizen of maak een natuurlijk EHBO kistje. Kijk op ons activiteitenoverzicht voor meer informatie.

 • Elke zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur
 • Elke 1e, 3e, en 5e zondag van de maand maaldemonstraties vanaf 13.00 uur (tenzij anders vermeld)
 • Gratis entree
 • Vanaf de parkeerplaats bij Infocentrum IJs & Es loop je via het molenpaadje naar Watermolen Frans

Watermolen Bels: restaurant en terras

Ook Watermolen Bels is een bezoek waard. Beide molens staan op een steenworp afstand van elkaar. Hun raderen draaien op hetzelfde water uit de Mosbeek. Toe aan een kop koffie of lekkere pannenkoek? Dat kan in het sfeervolle restaurant naast Watermolen Bels. Een gezellige plek om even uit te rusten, in de schaduw, op het terras of juist bij de kachel in het restaurant!  Vanaf 2013 hebben wij op de parkeerplaats een gloednieuw Vlinderpunt gebouwd, waar je terecht kunt voor veel informatie over het Dal van de Mosbeek. Parkeren kan bij het Infocentrum IJs & Es, Bergweg 8 in Mander.

 • Kijk voor openingstijden van het restaurant en meer informatie op www.watermolenbels.nl
 • Elke 2e en 4e zondag van de maand maaldemonstraties vanaf 13.00 uur (tenzij anders vermeld)
Download de brochure van Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek

Details


Openingstijden:
Watermolens Bels en Frans elke zondag van 12.00 uur - 17.00 uur

Infocentrum IJs & Es dagelijks van 10.00 uur - 18.00 uur
Adresgegevens:
Bergweg 8,
7663 TB Mander
Route (Google maps)