Dassen kijken

19 mei, 2018

das  bertus webbink  landschappennl

Boek nu een bezoek aan de Dasmobiel!

De eerste week van mei hebben op de dassenburcht bij de Dasmobiel zich jonge dassen laten zien. 3 jonge dasjes zijn sindsdien vrijwel elke avond actief aan het spelen voor de kijkhut. Dit levert speciale avonden op met een unieke natuurbeleving!

Via het aanmeldformulier onderaan deze pagina kun je jouw bezoek boeken. Vanaf 20 april tot en met eind juli 2018 boek je op de woensdag, vrijdag of zaterdag en in augustus 2018 (18 augustus is de laatste avond) op de vrijdag of zaterdag. Alvast veel plezier tijdens deze unieke ervaring!

Informatie Dasmobiel

De das.. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Het grootste (land)roofdier van Nederland. Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht actief. Daarom hebben weinig mensen ooit een echte das gezien. Jammer, want de das is een prachtig dier, dat absoluut thuishoort in de Nederlandse natuur.

Daarom heeft Landschap Overijssel de Dasmobiel ontwikkeld: een geur- en geluidsdichte hut, nog geen tien meter naast een bewoonde dassenburcht. De Dasmobiel staat op een landgoed van Stichting IJssellandschap. Na het boeken van een bezoek ontvang je informatie over de exacte locatie in Bathmen (Deventer) waar we je ontvangen.

Een bezoek aan de Dasmobiel ziet er zo uit:

 • ontvangst met koffie/thee (anderhalf uur voor zonsondergang)
 • informatie over de das
 • dassen spotten vanuit Dasmobiel (circa anderhalf uur)

Kosten:

 • 30 euro voor donateurs van Landschap Overijssel of één van de andere provinciale landschappen
 • 35 euro per persoon (kinderen welkom vanaf 9 jaar)
 • de opbrengsten van de dasbezoeken worden geïnvesteerd in maatregelen ter berscherming van de das of voor andere diersoorten. Met je bezoek draag je dus ook een steentje bij!

Let op!

 • Je reservering is pas definitief als je een bevestigingsmail hebt ontvangen. Dit kan 2 tot 3 werkdagen duren.
 • Ongeveer 1 week voor je excursie ontvang je een bevestigingsbrief met daarop de laatste informatie.
 • Het is mogelijk je reservering te annuleren tot 48 uur voor de start van jouw excursie. Daarna zijn wij genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.
 • Een das is een wild dier, dit betekent dat ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Wij hebben daar geen invloed op. Na onderzoek heeft onze ecoloog in samenspraak met de stichting 'Das&Boom' geconcludeerd dat de dassenfamilie niet wordt gestoord door de Dasmobiel.
 • Onthoud dat de kans aanwezig is dat de dassen zich tijdens je bezoek niet laten zien..
 • De excursie gaat door bij een minimum deelname van vier personen. We kunnen maximaal acht personen per avond ontvangen.

Dassen kijken met een groep / Groepsarrangement

Wil je een avond in de Dasmobiel reserveren met een eigen groep, zoals een vriendengroep, buren, collega's dan is dat mogelijk. Er is ruimte in de kijkhut voor maximaal 8 personen. Je kunt hiervoor een reguliere datum kiezen, mits er nog geen boekingen zijn voor de desbetreffende avond of in overleg met ons kiezen voor een avond buiten de geplande data om. Het kosten voor een avond dassen kijken met een eigen groep bedragen € 225,-  voor maximaal 8 personen. Voor meer informatie of vragen over dit groepsarrangement kun je terrecht bij Louiset Vos louiset.vos@landschapoverijssel.nl

Update van de gidsen maart 2018

Als voorbereiding op de seizoen 2018 hebben de dassengidsen de dassenburcht weer verkent en de fotoval geplaatst. De verwachtingen voor het komende seizoen zijn hoopvol want er zijn ruimschoots graafsporen rondom de dassenburcht te zien en na het uitlezen van de fotoval blijkt dat er elke avond dassen rondom de burcht scharrelen. Dits is onder andere ook de reden dat de eerste kijk-avonden al gepland staan voor half april.

Terugblik op het Dassenseizoen 2017

Voor het zesde jaar op rij een geslaagd dassenseizoen.

Elk jaar kent zo haar eigen bijzonderheden bij onze dassenexcursie en dit jaar was de aanwezigheid van een moedervos met 3 jongen gedurende een groot deel van het seizoen een prachtige aanvulling op de dassenexcursie .

Mooi om te zien hoe spelende jonge vosjes zich soms heel dicht bij een aanwezige das waagden.

Dassen lieten die jonge vosjes ongemoeid spelen.

De burcht werd dit jaar bewoond door 2 dassen (mannetje en vrouwtje) en af en toe kwam een derde das van een naburige burcht op bezoek. Vanuit de dasmobiel goed te zien en dankzij de uitgekiende opbouw van de dasmobiel is onze aanwezigheid niet storend voor dassen of andere diersoorten.

Ook dit jaar zijn weer andere dieren gespot vanuit de dasmobiel, waaronder reeën, hazen, konijnen, eekhoorns, vleermuizen, etc. wat altijd een mooie bijkomstigheid is bij onze dassenexcursie.

Helaas ook een treurige ervaring dit jaar. Eén van dassen is in augustus verongelukt in het verkeer en dat had meteen effect op de alleen achterblijvende das op de burcht. Gedrag werd anders en we hadden de indruk dat deze das regelmatig voor een aantal dagen de burcht verliet of zelfs elders huisvesting had gevonden en slechts incidenteel even poolshoogte kwam nemen. We hebben dan ook moeten besluiten om de laatste bezoekavonden in augustus niet door te laten gaan.

We zullen deze winterperiode en het vroege voorjaar van 2018 veel tijd besteden aan het monitoren van de burcht en de ontwikkeling van aanwezigheid dassen aldaar. Tegelijkertijd zullen we dassenburchten in de nabije omgeving intensiever gaan monitoren zodat we met bezoekers daar naar toe kunnen uitwijken ingeval onze huidige locatie niet meer doorlopend bewoond wordt.

Er is wel een redelijke kans dat er nieuwe bewoners op de burcht komen; in de nabije omgeving zijn op 5 dassenburchten jongen geboren die dit najaar en komend voorjaar een eigen stekje gaan zoeken.

Een “normale” kans om dassen in hun eigen leefgebied te spotten vanuit de dasmobiel ligt gemiddeld rond 70%.

Dat is ook in 2017 weer gerealiseerd. We zijn daarover dan ook zeer tevreden, maar hopen natuurlijk altijd op een hogere uitkomst.

Gelet op de stabiele samenstelling van de dassenpopulatie in het gebied en de geboorte van meerdere jonge dassen op diverse burchten hebben we goede verwachtingen voor het seizoen 2018 en kijken daarnaar uit.

We nemen u in 2018 graag mee met onze dassenexcursie naar de wereld van de das!

Van harte welkom!

Dassengidsen Dorien, Henk, Evert en Harry

In 2015 waren de dassen zwanger. Kijk hier voor meer informatie: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=22403

Ik doe mee met deze activiteit en meld me aan via het onderstaand formulier of bel: 0529 40 17 31

Aantal deelnemers
Donateurs
Niet-donateurs
Kies een datum (vul eerst het aantal deelnemers in)
Deze activiteit gaat door bij 4 deelnemers. Er is plaats voor 8 deelnemers.

Naam *
Adres
Postcode en woonplaats
E-mailadres *
Telefoonnummer
Donateursnummer
Opmerkingen
 
Betalingswijze *
IBAN *
Code
Activiteitenkalender
Dassengidsen aan het woord
P1100847
Maak kennis met onze drie dassengidsen...
Geef de dasexcursie cadeau!
P1100847
Na deze unieke ervaring, ook een ander blij maken?
www.volgdedas.nl
P1100847
Het jaar van de das! Volg dit bijzondere dier via de webcam van Staatsbosheer.