De IJsseldelta

kievitsbloemen

De IJsseldelta is de naam van een van de twintig Nationale Landschappen in Nederland. Niet voor niets een nationaal landschap want de monding van de IJssel is een prachtige zoetwaterdelta. In vroeger dagen zocht de ongetemde rivier zijn weg naar de Zuiderzee. Je vindt hier hoge terpen, bloemrijke uiterwaarden, schitterende oude steden en ongelooflijke aantallen vogels. In de IJsseldelta vind je vele unieke natuur- en cultuurhistorische waarden. Tegenwoordig mondt de IJssel uit in het Ketelmeer.

Boerderij in de Mastenbroekerpolder

Mastenbroek

De IJsseldelta bestaat ondermeer uit de oude Polder Mastenbroek. Al in 1364 trachtte de bevolking land te winnen op het water en het moeras. Aan de terpen kun je nog zien dat de oude polder niet altijd droog bleef. Langs de oude, kronkelige Kamperzeedijk vind je het machtige stoomgemaal, d'Olde Mesiene uit 1856. Het gemaal stond de polderbewoners bij in hun strijd tegen het water van de Zuiderzee en de rivieren de IJssel en het Zwarte Water.

Verder naar het noorden vind je het oneindige Kampereiland, met de terpen die de bevolking beschermden tegen het water van de Zuiderzee en de IJssel. Ook in de Mandjeswaard, Polder de Pieper en de Zuiderzeepolder ervaar je de weidsheid van dit voornamelijk agrarische gebied. De dorpjes ‘s-Heerenbroek, Wilsum met de bijzondere oude kerk aan de IJsselkant van de dijk, Kamperzeedijk, Grafhorst en het vriendelijk ogende Zalk aan de overzijde van IJssel liggen binnen dit gebied.

grutto Han Bouwmeester

Weidevogels

De monumentale steden laten nog steeds het middeleeuwse handelsverleden zien. In de 14e eeuw vertrokken de schepen met hun waar naar andere Hanzesteden aan de Oostzee. Kampen, Zwolle, en Hasselt zijn een bezoek waard. Mooi gelegen in het weidse land van de IJsseldata, vol ganzen, eenden en weidevogels. Langs de rivieren bloeit in deze streek in het voorjaar de bijzondere kievitsbloem. Uniek!

Nationaal Landschap IJsseldelta wordt begrensd door het Zwarte Water, de IJssel en het Zwarte Meer. Het strekt zich uit over delen van de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle.