De Doorbraak

De Doorbraak

Spectaculaire natuur in een beek in wording

Verbaas je over nieuw aangelegde natuur en hoe snel een beek in wording nu al zoveel waardevolle natuur kan herbergen. Hier zie je echt de veerkracht van de natuur. Een bijzonder gebied. Zeker het bezoeken waard. De Doorbraak is een beek in aanleg van zo'n 13 kilometer lengte met een dal van gemiddeld 75 meter breed. De beek en het omliggende gebied moeten in de toekomst verdroging en wateroverlast tegengaan en vormt een ecologische verbindingszone tussen de Sallandse Heuvelrug en Noordoost Twente.Volgens de planning van projectleider Waterschap Regge en Dinkel zullen de werkzaamheden rond de Doorbraak in 2015 worden afgerond. Een kijkje nemen kan gelukkig nu al. Laat je verrassen door het weidse uitzicht en spectaculair veel planten en dieren.

Ontwikkeling natuurgebied

In (de omgeving) van Bornerbroek gebeurt veel. Waterschap Vechtstromen werkt hard aan de nieuwe beek de Doorbraak. De gemeente Almelo gaat in het gebied bezig met de riolering, Landschap Overijssel neemt het beheer van de Doorbraak voor haar rekening en Rijkswaterstaat werkt aan de aanpak van de kwelwaterproblemen en is bezig met de voorbereidingen van de tweede fase van de verruiming van de Twentekanalen.

Meer informatie

Achtergrondinformatie over de onderwerpen vind je onder meer op:
- De Doorbraak: www.vechtstromen.nl/dedoorbraak
- Twentekanalen: www.rijkswaterstaat.nl/twentekanalen
- Aanpak riolering: www.almelo.nl
- Onderhoud Doorbraak: www.landschapoverijssel.nl/doorbraak

Lees hier een artikel over de Doorbraak uit 2010 >>

Bekijk via onderstaande link de vorderingen tot nu toe:

http://www.aavisie.nl/artikel/8033/Doorbraak_nadert_voltooiing.html#.VWD0l6UbdJA.gmail

Bezienswaardigheden

Bezoek de vistrap en kom tot rust bij het geluid van het kabbelende water. Kijk om je heen en geniet van bijzondere planten en dieren om je heen. Het maakt niet uit wanneer je komt, iedere keer zul je nieuwe ontdekkingen doen, omdat het gebied zich jaar na jaar ontwikkelt. Het is ook een fantastische omgeving om vogels te spotten! Een verrekijker is dan ook een musthave in de Doorbraak. Hieronder een link naar de verschillende soorten die leven in dit gebied.

Vogelpaneel >>

Excursies en beleefpad

Landschap Overijssel biedt elk jaar excursies aan met gids in dit gebied. In ons activiteitenoverzicht kun je kijken wanneer dit gepland staat. Mocht er geen geschikte dag voor je bij zitten, trek er dan zelf op uit! Via het wandelnetwerk lopen diverse routes door het terrein.

Op www.dedoorbraak.info vind je meer informatie over wandelroutes, maar ook over het nieuwe beleefpad! Een ontzettende leuke en leerzame route, speciaal ontwikkeld voor kinderen van 9 tot 13 jaar, maar ook voor een uitje met het hele gezin is deze route geschikt. In het speciaal ingerichte informatiecentrum 'De Doorbraak' in Bornerbroek draait een film over het hele project en kun je vragen stellen.

 

Faciliteiten


Honden aangelijnd toegestaan Voldoende parkeerplaats Route is bewegwijzerd
Loslopende grazers mogen niet gevoerd worden!
pony1
Het is vaak goed bedoeld, maar de loslopende dieren in de natuurgebieden worden er ziek van of overlijden hieraan.
Kunstwerk Doorbraak onthuld
pony1
Een bijzonder sculptuur ontworpen door Rinus Roelofs met als titel 'Doorbraak 6'