Eikenhakhout langs de Vecht

geelgors, mark zekhuis

Bestel dit prachtige boek!

Toen langs de Vecht de eerste buurtschappen ontstonden werden ook de eerste hakhoutsingels voor gerief- en brandhout aangelegd. Historicus Ab Goutbeek uit Dalfsen deed onderzoek naar de geschiedenis en de verhalen rondom het hakhout langs de Overijsselse Vecht. Zijn bevindingen en de mooie verhalen zijn nu te lezen in het prachtige boek "Eikenhakhout langs de Vecht".

Met de komst van de leerlooierijen en andere industrieen verhieven ondermeer de landgoederen het eikenhakhout tot een bedrijfsvorm waarbij elk jaar een negenede deel van het bos werd gekapt. De exploitatie van de steenkool bracht uiteindelijk een einde aan de rauwe arbeiderscultuur van het eikenhakhout.

Ecologie

Door jaarlijks een deel van het eikenhakhout te kappen ontsaan elke keer bosranden waar bijvoorbeeld vlinders als het boomblauwtje van profiteren. Geelgorzen zingen hun lied (de vijfde van Beethoven) aan de rand en wilgenroosjes zorgen ervoor dat de open plekken op de bodem van een paarse bloemenzee worden voorzien.

Na een paar jaar verschijnen zwartkoppen in het dichte struikgewas en zingen daar (volgens velen) het mooiste lied van de Nederlandse zangvogels. Na verloop van ongeveer 10 jaar zijn de eiken weer aan de beurt voor een flinke snoeibeurt en begint het proces opnieuw.

U kunt het boek bestellen door het formulier hieronder in te vullen. LETOP! anders dan hieronder vermeld kost het boek E24,95

Kies uw bestelmethode:
Aanhef *


Voorletters *
Achternaam *
Tussenvoegsels
Straat *
Huisnummer *
Toevoeging
Postcode *
Woonplaats *
Land *
Telefoonnummer
E-mailadres *
Opmerking
 
Betalingswijze *
IBAN *

Terug naar draag je steentje bij!