Eversberg

eversberg

Omwonenden en gebruikers ontwikkelen de Eversberg

Ter hoogte van Nijverdal vinden we De Eversberg. Een prachtig landgoed dat vorig jaar voor het grootste deel in bezit van Landschap Overijssel kwam. Samen met de gemeente Hellendoorn gaven we de oude oprijlaan een flinke opknapbeurt. De verdere ontwikkeling hebben we samen met direct omwonenden en enthousiaste gebruikers van deze geliefde wandelplek vormgegeven.

Haalbare voorstellen

Inmiddels ligt er een concreet ontwerp waarin alle (financieel) haalbare voorstellen zijn verwerkt. Daarin spelen drie punten duidelijk de hoofdrol:

- Engelse tuin en locatie van het voormalig landhuis

Een mooi aangelegd wandelpark vol rhododendrons, stinzenplanten en bloemen. En een doorgetrokken gracht voorzien van een bruggetje. Zo wordt de Engelse Tuin tot op zekere hoogte in oude luister hersteld. Wens blijft een architectonisch object om de locatie van het voormalige landhuis te markeren.

- Wandelbos en Tuin van Vermaeck

Meer variatie voor dit deel van het bos. Er komt een duidelijk netwerk van wandelpaden en we brengen het aantal informele paden terug. De kijkheuvel met kurkentrekkerspad en natuurlijke speelaanleidingen voor kinderen worden hersteld dan wel aangelegd. Met zichtlijnen versterken we de relatie tussen de Regge en het vijvertje met eiland. Een eiland dat door een kettingbruggetje met de oever wordt verbonden.

- Toegankelijkheid en zichtlijn

Ook in de rest van het bos sluiten we sluipweggetjes af en creëren we een herkenbaar netwerk van wandelpaden. Voor extra beleving voegen we daar een herstelde berceau en zichtlijn aan toe. Langs de bosrand bieden doorkijkjes en (besdragende) struiken een mooi zicht over de weilanden. Op het landgoed vinden we straks geen hekken en slagbomen. Wel creëren we in overleg met de gemeente een aantal kleinere parkeervoorzieningen.

Samen met omwonenden

De eerste stappen op weg naar dit prachtige ontwerp namen we op 12 mei 2014 tijdens een inspiratieavond. Na een zeer informatieve introductie werden voor bovenstaande drie punten diverse voorstellen gedaan en gewogen. De uitkomst is in drie afzonderlijke werkgroepen van bewoners nader uitgewerkt en vervolgens in het ontwerp vastgelegd.

Betrokkenheid

Op 7 juli 2014 kwamen we weer bijeen om het ontwerp uitvoerig te bespreken en waar nodig aan te scherpen. Dankzij de enorme betrokkenheid en inzet van de groep omwonenden en gebruikers gaan we nog dit najaar daadwerkelijk aan de slag. Samen maken we De Eversberg tot een unieke plek om van de natuur en historie te genieten, te fietsen en te wandelen.

Nieuwsbrief De Eversberg
Ontwerp Eversberg
Samen maken we De Eversberg tot een unieke plek om van de natuur en historie te genieten, te fietsen en te wandelen.