Fayersheidebrigade gebruikt prijs als verrassing voor publiek

7 oktober 2017

fayersheide1

Op dinsdag 17 oktober van 15.00 - 17.00 uur viert de Fayersheidebrigade de zonnige toekomst van de prachtige natuurparel de Fayersheide bij Vriezenveen door een mooie verrassing in het gebied te onthullen. Tijdens onze jaarlijkse vrijwilligersavond heeft de Fayersheidebrigade afgelopen voorjaar de Gouden Klomp, de prijs voor groepen die onbekende pareltjes in ons landschap op de kaart zetten, gewonnen. Met de prijs heeft de Fayersheidebrigade voor een verrassing gezorgd die 17 oktober tijdens een excursie door het gebied van Staatsbosbeheer onthuld zal worden door wethouder Engberts van Twenterand.

Fayersheide

De Fayersheide is een restant van het oude slagenlandschap, waar houtwallen de smalle stroken schraal grasland en heide van elkaar scheiden. Het ligt aan de zuidoostkant van Vriezenveen en is een uniek natuurgebied, dat met veel moeite gered is bij de ruilverkaveling in de jaren vijftig.  De Fayersheide wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is een rust- en schuilplaats voor verschillende dieren en staat van oudsher bekend om de zeldzame planten die er voorkomen waaronder vetblad, klokjesgentiaan en welriekende nachtorchis. De KNNV Vriezenveen onderzoekt en doet het fijne werk op het terrein al jaren.

Door jarenlang achterstallig onderhoud aan de houtwallen (het grovere werk) zijn ze dichtgegroeid en zorgen ze voor te veel schaduw en jong houtopslag in de graslanden en heiden.  Om de zeldzame planten te behouden zijn echter voedselarme en vochtige omstandigheden, maar ook voldoende licht van groot belang. En daar zorgen de Fayersheidebrigade en de KNNV Vriezenveen voor in samenwerking met Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel.

Door de inzet van de Fayersheidebrigade en de KNNV Vriezenveen ziet de toekomst van dit bijzondere gebied er zonnig uit. Iedereen is van harte welkom om van dit unieke gebied te genieten.


Terug naar nieuws