Hof Espelo en De Wildernis

wandelaars Hof Espelo

De charme van het 800 jaar oude Twentse landgoed..

Al in 1215 werd het landgoed genoemd op papieren van de katholieke kerk, destijds eigenaar van het Hof. Zo'n indrukwekkend jubileum laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. In de week van 17 t/m 27 september 2015 organiseren we allerlei feestelijke en verrassende activiteiten voor iedereen die vandaag de dag graag geniet van dit prachtige gebied. Doe bijvoorbeeld mee met een workshop, sluit aan bij een lezing of rek je spieren op tijdens een yogales in het bos!

Kom genieten op landgoed Hof Espelo en het naast gelegen gebied De Wildernis. Op dit eeuwenoude kleinschalige Twentse landgoed zie je hoe mooi natuur en cultuur met elkaar verweven kunnen zijn. Oude lanen leiden je langs bloeiende akkers en grazige weilanden. De Eschbeek slingert door het landgoed en wordt omzoomt door zeer oud loofbos. De oude boerderijen vertellen ieder hun eigen oude verhaal en liggen als parels in het Twentse landschap. Nog zichtbare restanten uit de Tweede Wereldoorlog liggen er stil en verlaten bij. Kom wandelen, fietsen, sporten en beleef Hof Espelo. Sluit een bezoek eens af met een kijkje in het bezoekerscentrum in het oude Koetshuis.

Op zoek naar maten en een sterrebos

Kom ook eens kennismaken met De Wildernis. Een glooiend heideterrein met oude vliegdennen en geurig gagelstruweel aan de randen. In de lage delen liggen enkele maten, vochtige hooilanden met bijzondere planten. De maten worden omringd door wallen. Wel eens een sterrebos gezien? Kom en ontdek dat dit bos een regelmatig sterpatroon van acht lanen heeft.

Krenten uit de pap

  • Een wandeling door het kleinschalige landgoed verrast je steeds opnieuw met aardige doorkijkjes
  • Bezoek het bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo voor routes, informatie, activiteiten, koffie/thee en toilet
  • Volg de geocache ‘Struintocht WOII’ en kom meer te weten over de gebeurtenissen op Hof Espelo in de WOII
  • Zit je vol energie en hou je van spelen? Dan mag je ons speelbos ’t Klauterwoud’ niet missen
  • Ontdek het sterpatroon van acht lanen in het Sterrebos
  • Wandel eens ’s ochtends vroeg over het landgoed en geniet van al die verschillende vogelgeluiden.

Er op uit

Hof Espelo en De Wildernis zien en beleven? Ga dan mee met een excursie met een enthousiaste gids. Kijk op onze activiteitenkalender voor de data. Natuurlijk kun je ook zelf op pad gaan en de korte (3 km) wandelroute lopen of de langere (5,5 km). Bezoek je liever een themamiddag, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog of samen met de kinderen een geweldige middag braakballen uitpluizen. Op de activiteitenkalender staan alle activiteiten vanuit bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo.

Vrijwilligerswerk

Zelf als vrijwilliger actief bij Hof Espelo? Ook jouw hulp is van harte welkom. Bij het bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo kunnen ze enthousiaste vrijwilligers goed gebruiken. Meld je aan en kijk hoe je jouw kennis en kunde in kunt zetten voor natuur&landschap.

Faciliteiten


Toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens Honden aangelijnd toegestaan Voldoende parkeerplaats Route is bewegwijzerd
Beleef het landschap rondom de voormalige luchtmachtbasis
wandelaar
Bezoekerscentrum Hof Espelo
wandelaar
Steekt u liever uw handen uit de mouwen?
wandelaar