Lonnekerberg

Lonnekerberg

De serene stilte van de Lonnekerberg

De meanderende Jufferbeek stroomt lieflijk door de bijzondere natuur van De Lonnekerberg. Een berg van zo'n 60 meter hoog, onderdeel van het stuwwalcomplex Enschede - Oldenzaal. Kom genieten van de rust en van al het leven in dit bijzondere gebied. Een bonte verzameling van uitheemse naaldbomen vind je in het oude ‘houtproductiebos’. Kilometers rabatten ( wallen met bomen, en geulen voor afwatering) Liggen hier rustig naast elkaar. Langzaamaan verandert het productiebos door een aangepast beheer in een natuurlijker, gevarieerder bos met steeds meer verschillende soorten planten en dieren.  Een oase van rust met ook nog enkele bronnen die als parels in dit landschap liggen.

Het gebied is door de bijzondere ligging en bodemsamenstelling een walhalla voor bijzondere paddenstoelensoorten. Er komen soorten voor die alleen hier voorkomen in Nederland.

Onderzoeken

Op en om de Lonnekerberg zijn in 2015 in opdracht van Landschap Overijssel twee onderzoeken uitgevoerd. Een vleermuizenonderzoek en een onderzoek, samen met stichting Lonnekerberg, naar het omgevingsgeluid op de Lonnekerberg en in de directe omgeving.

Uit het onderzoek bleek dat maar liefst 11 soorten vleermuizen waaronder zeer zeldzame soorten als de Brandts vleermuis, de Vale vleermuis en Bechtseinsvleermuis een thuis hebben op de Lonnekerberg. Uniek in Nederland.

Daarnaast hebben we samen met de Stichting Lonnekerberg onderzoek naar het huidige geluidsniveau uit laten voeren. Dit om de effecten te kunnen meten van ontwikkelingen in het gebied.

De Lonnekerberg vormt samen met het Hof van Espelo, De Wildernis, het Lonnekermeer en ’t Holthuis een gordel van natuurterreinen tussen Oldenzaal, Enschede en Hengelo.

Krenten uit de pap

  • Verwonder je over de 320 km lange rabatten. Een slimme manier om productiebos te ontwateren
  • Zoek de vriendelijk meanderende Jufferbeek op en geniet van het kabbelende water
  • Verbaas je over de zuiverheid van bronnen en kijk hoe anders de beplanting bij de bron is

Er op uit

Wilt u wandelend kennismaken met de afwisseling van de Lonnekerberg? Een gemarkeerde route leidt u langs de mooiste plekjes.

Kijk op de activiteitenkalender voor een bijzondere wandeling met gids over de Lonnekerberg.

Faciliteiten


Honden aangelijnd toegestaan Voldoende parkeerplaats Route is bewegwijzerd
Beleef het landschap rondom de voormalige luchtmachtbasis
wandelaar
Groenbezig.nl
wandelaar
Doe ook mee! Zet je organisatie op de kaart, deel je successen en verhalen of plaats een vacature of een cursus voor (aspirant)vrijwilligers. Samen maken we het groen vrijwilligerswerk nog leuker!