Ook de natuur kun je sturen

DSC 0034

Wij beheren ruim vijftig natuurgebieden verspreid over de provincie. Door gegevens te verzamelen over de grondwaterstanden en de aanwezige flora en fauna kun je de natuur in deze gebieden de goede kant op sturen. Door heel gericht te plaggen of nestvlotjes uit te zetten, help je kwetsbare soorten in hun voortbestaan. Tijdrovend werk waarbij wij samenwerken met betrokken natuurliefhebbers die graag een paar uur vrijmaken.

Is één van onderstaande functies binnen het natuurbeheer je op het lijf geschreven, laat het ons dan weten via het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Vliegende Brigade

De Vliegende Brigade is een groep van ruim dertig deskundige vrijwilligers die in verschillende lokale groepjes actief zijn. Deze mensen vinden het leuk om klussen uit te voeren voor specifieke soorten. Het gaat vaak om werkzaamheden van een dag die door een groep van vijf mensen uitgevoerd kunnen worden. We schakelen deze mensen in voor soortgerichte maatregelen, zoals het uitleggen van nestvlotjes voor zwarte sterns, het vrijstellen van jeneverbesstruiken, onderhoud van een oeverzwaluwwand, kleinschalig plagwerk voor klokjesgentiaan, opzetten van broeihoop voor ringslang, opslag verwijderen uit biotoop van boomkikker, noem maar op.

Inventarisatie flora en fauna

De vrijwilliger inventariseert een gebied op een fauna- of floragroep waarvan hij over voldoende kennis beschikt. Dit gebeurt met een methodiek die betrouwbare gegevens oplevert en die herhaalbaar is in de loop van de jaren. De gegevens worden aangeleverd op een wijze dat het duidelijk is voor derden waar de soorten zich bevinden. Deze gegevens worden door de vrijwilliger of derde in de database ingevoerd. Deze gegevens zijn hierdoor beschikbaar voor de ecologen en de beheerders van Landschap Overijssel waardoor het beheer eventueel aangepast kan worden. Klik hier om het volledige functieprofiel van vrijwilliger inventarisatie flora en fauna te bekijken.

Functieprofiel Monitoring flora en fauna >>

Peilbuisvrijwilliger

De peilbuisvrijwilliger peilt twee keer per maand de waterstanden van een peilbuisnetwerk in één van de natuurterreinen van Landschap Overijssel. Deze informatie wordt doorgegeven aan Landschap Overijssel en worden in een landelijke database gestopt. Bij het beheer en de projecten die Landschap Overijssel uitvoert, kan de informatie over de waterstanden worden opgevraagd uit de database. Klik hier om het volledige functieprofiel van peilbuisvrijwilliger te bekijken.

Functieprofiel peilbuisvrijwilliger >>