Gebieden rond de Regge

Regge

Nieuwe natuur langs de Regge: Beneden Regge, Groene Mal, Kalvenhaar, Klimaatbuffer, Koemaste, Leyenweerdslanden, Nieuwe Brug, Archemermaten, Onderland, Regge-West, Tatums, Velderberg, Veldkamp, Zuna's hooilanden

Kijk hoe De Regge zich weer in allerlei bochten wringt

Kom kijken hoe de Regge weer een echte rivier wordt en zich opnieuw in allerlei bochten wringt. De gekanaliseerde Regge was eigenlijk een beetje saai en voerde het water te snel af. Door de oude lopen van de rivier weer uit te graven komt de natuurlijke dynamiek van het water weer terug. En dat is beter bij extreme neerslag, maar ook bij droogte. Door de natuurlijke inricichting van de Regge ontstaan diverse terreinen met nieuwe natuur. Fijn voor mens en natuur. Ontdek zelf wat de herstelwerkzaamheden betekenen voor de Regge en de natuur er omheen. Buitenbochten krijgen hoge, steile kanten, binnenbochten glooiende ondiepe oevers. Je verbaast je hoe snel planten en dieren de ruimte, die is gemaakt langs de Regge, innemen. Hou je van vogels spotten? Voor vogelliefhebbers is de Regge een eldorado, net zoals voor de vogels zelf trouwens. Kom snel een keer kennismaken met de dynamiek rond de Regge. Kom fietsen, wandelen of kano├źn.

Krenten uit de pap

  • Let op de dynamiek van de Regge en bezoek het gebied ook eens bij hoog water
  • Beleef de Regge vanaf het water. Laat je in een kano stroomafwaarts meevoeren
  • Kom vogels spotten langs de Regge. Je kijkt je ogen uit.
  • Zie je het verschil tussen binnen- en buitenbocht?
  • Kom voor je rust naar het Regge gebied en geniet van een picknick langs het water

Er op uit

Ontdek hoe dynamisch en verrassend de gebieden rond de Regge zijn. Wandelend, fietsend of per kano is het steeds weer genieten van dit veelzijdige gebied. Via het wandelnetwerk zijn diverse routes uitgezet. Bewandel het Reggepad en geniet zelfs meerdere dagen van de Regge. Liever wat korter wandelen? Het ommetje Zuna is dan zeker een aanrader.

Ook per fiets is de Regge goed te beleven. Via het fietsroutenetwerk bepaal je je eigen route.

Samen met een deskundige en enthousiaste gids dit bijzondere gebied verkennen? Kijk op onze activiteitenkalender.

Niet te droog, niet te nat

De Reggeherstelprojecten bij Nieuwebrug en Archemermaten hebben het etiket "Klimaatbuffer" gekregen. In droge periodes zorgt de klimaatbuffer er voor dat natuur en landbouw geen nadeel ondervinden van het lage waterpeil. In tijden van extreme neerslag voorkomt de buffer wateroverlast in lager gelegen gebieden. Het water wordt dan een tijdje een tijdje opgevangen. In droge periodes loopt zo'n opvanggebied weer langzaam leeg. Prettige bijkomstigheid voor recreanten is dat ze bij zomerse hitte verkoeling kunnen zoeken aan de oevers van de Regge. Ook dat is de werking van een klimaatbuffer.

Faciliteiten


Honden aangelijnd toegestaan Voldoende parkeerplaats Route is bewegwijzerd
Een activiteit of lezing op maat?
excursie met projectteam ruimte voor de Vecht Langenholte 19 04 2011web
Wil je een excursie, een lezing of een werkdag?
Draag bij aan het mooie Reggedal
excursie met projectteam ruimte voor de Vecht Langenholte 19 04 2011web
Unieke kans op mooie natuurontwikkeling in het Reggedal.