Vlierbloesemlimonade

hotel12

Mmmm... lekker, eigengemaakte ranja!

Heerlijke siroop voor warme dagen (ongeveer 1,5 liter)

Wat heb je nodig?

  • 12 vlierbloesemschermen
  • 1 kilo suiker
  • 1 liter water
  • 2 (biologische) citroenen
  • 20 gram citroenzuur (te koop bij de drogist en zorgt ervoor dat je de siroop langer kunt bewaren)
  • heel schone flesjes, flessen, potten om de siroop in te bewaren

Hoeveel tijd kost het?

  • voorbereidingstijd 15 minuten schoonmaken
  • bereidingstijd 10 minuten
  • 3 dagen trekken
  • 15 minuten zeven van de siroop

Voorbereiding

Pluk de vlierbloesem op een droge, zonnige dag vroeg in de middag. Kies alleen bloemschermen waarvan de bloempjes al uit zijn, maar nog niet uigebloeid, en met zo min mogelijk beestjes. Schudt de schermen voorzichtig vanwege eventuele aanwezige insecten. Knip de bloempjes met zo min mogelijk steel af.

Overgiet citroenen met kokend water om de waslaag te verwijderen. Haal de schil van de citroenen met een zesteur of rasp en let op dat je het wit niet meeraspt. Pers dan de citroenen uit en zeef het sap.

Spoel een schone glazen pot met een inhoud van ongeveer anderhalve liter om met kokend water. Steriliseer ook de deksel van de pot.

Bereiding

Doe bloesem, citroenrasp en -sap en citroenzuur in de pot. Los de suiker op door het met water aan de kook te brengen, laat vijf minuten doorkoken. Zet de glazen pot in de gootsteen en giet de kokendhete suikersiroop in de pot op de vlierbloesems. Sluit de pot meteen af en laat rustig afkoelen. Als de inhoud helemaal is afgekoeld, licht schudden en dan in de koelkast zetten. Laat drie dagen staan, schud elke dag even om (laat de pot wel dicht).

Het kan zijn dat er toch nog een enkel klein insectje in de pot drijft. Geen paniek, je zeeft dat er straks toch uit, en het heeft geen invloed op de smaak.

Bewaren

Zorg ervoor dat de flessen en potten die je gebruikt brandschoon zijn. Zeef de siroop bijvoorbeeld met een zeefdoek. Giet de siroop in de flessen en sluit deze af. Bewaar de vlierbloesemsiroop in het donker, en geopende flessen in de koelkast.

Genieten

Je drinkt de siroop, afhankelijk van je smaak met (koolzuurhoudend) water