Zuid Twente

lonnekerberg

Zuid Twente, waar charmante landgoederen, zompige veengebieden en bedrijvige steden goede noabers zijn

Rust en drukte wisselen elkaar hier af. Rustieke landgoederen, kleine dorpen maar ook de drie grote steden Enschede, Hengelo en Almelo. Het zuiden van Twente biedt voor elk wat wils en is schitterend. Je hebt er het statige Twickel in Delden en de schitterende landgoederen rondom Goor, Markelo en Diepenheim. Dit is de streek van de textiel en de boomkikker.

boomkikker Mark Zekhuis

Boomkikker

Een typische bewoner van deze streek, elders in ons land zeer zeldzaam. Een klein, groen beestje van  4-5 centimeter lang. De kikker is van het boombewonende soort en houdt zich op tussen het gebladerte.

 

Zompige veengebieden

Aan de rand van Zuid Twente, tegen de Duitse grens,  vind je een aantal bijzondere veengebieden. Denk aan het Aamsveen, Haaksbergerveen en het Witte Veen. Tot ver in de middeleeuwen lieten Nederlanders veengebieden onaangeroerd. Het was er nat en onbegaanbaar. Toch werden later de veenmoerassen ontgonnen: er werd turf gewonnen voor brandstof. De turfwinning heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van bedrijvigheid in Zuid Twente. Resultaat van een lange periode turfwinning is dat grote delen veen zijn afgegraven. Nu zijn een aantal van de overgebleven veenmoerassen weer in ere hersteld. Unieke gebieden met een bijzondere geschiedenis en met bijzondere planten en dieren.

 

Landschap spiegelt de geschiedenis

In Zuid Twente is de invloed van de mens overal zichtbaar. Je kunt, als het ware, de geschiedenis van de streek aflezen. De invloed van de oude adel, de kleinschalige boerenbedrijven, de periode waarin de textiel- en machine-industrie hoogtij vierden en waarin de fabrikanten mooie landgoederen stichtten rondom de steden. Zoals 't Stroink en Hoge Boekel bij Enschede.

 

huuske

Historische elementen in Twente

Typisch Twents: zandstenen waterputten, aardappelkelders, kookhuisjes, een buitentoilet ofwel het huuske. Veel van deze kenmerkende elementen vind je terug op de Twentse erven.

Vele daarvan zijn door de eigenaren, met hulp van het Landschap, gerestaureerd. Deze erven zijn prachtige visitekaartjes geworden voor deze streek.

Zoutwinning

Kom je regelmatig in Zuid Twente, dan zie je op veel plaatsen de typische groene zouthuisjes.  De huisjes bieden bescherming aan de leidingen die het pekelwater naar boven brengen voor zoutwinning. Jaren geleden vervingen de zouthuisjes de karakteristieke zouttorens die nog op een aantal plaatsten in Twente te zien zijn.